Region Stockholms Blåsresurs

Blåsarsymfonikerna är hela regionens resurs med mycket verksamhet i kommunerna.
Konserter med orkester och ensembler gästar regelbundet regionens scener, skolor, äldreboende, parker och kulturhus.

Förutom att göra konserter skräddarsyr orkestern program och projekt tillsammans med musik- och kulturskolor, musikgymnasier, föreningar och förbund. 

Med specialistkunskaper om blås- och slagverksinstrument och även orkester-/ensemblespel har vi en stor kompetensbank att erbjuda. Vi kan förutom specifika instrumentkunskaper även handleda/utbilda i dirigering/arrangering/konsertproducerande och även inom repertoar/arrangemang av musik. Blåsarsymfonikerna har även två anställda arrangörer som kan bistå med arrangeringskunskaper och hur man kan anpassa musik/repertoar till olika nivåer. Flera av orkesterns musiker har också andra utbildningar och är parallellt med musikerjobbet även tonsättare, dirigenter och arrangörer.

Exempel

  • Att komplettera kulturskolans pedagoger med oboe- fagott-, valthorn- och tubakompetens (de instrument som många kulturskolor inte har specifika lärare på).
  • Att in för en konsert/produktion förstärka kulturskolans orkester/orkestrar.
  • Att tillsammans med kulturskolan, orkesterföreningen och solist från någon kommun tillsammans planera en större vår/höst/julkonsert med regelbundna repetitioner under en termin med avslutande konsert.
  • Att kulturskolan kommer och besöker Blåsarsymfonikerna på repetitioner och konserter och att få träffa musikerna back-stage.
  • Att kulturskolan erbjuds spela tillsammans med Blåsarsymfonikerna i specialarrangerad musik/tillfälle på konsert och även göra foajékonsert i samband med konsert på t.ex. Musikaliska Kvarterets scener.
  • Fortbildning för kulturskolans pedagoger i t.ex. ensemblespel, rytm-puls-seminarium och dirigering.
  • Helgkurser för fritidsmusiker i brass, träblås, orkester tillsammans med Blåsarsymfonikernas musiker.