Foto Mats Bäcker

Blåsarsymfonikerna flyttar till Dieselverkstaden

Blåsarsymfonikerna flyttar till Atrium Ljungbergs nyrenoverade lokaler i Dieselverkstaden i Sickla den 1 september 2023.  Här kommer orkestern att bidra till att stärka det redan dynamiska kulturlivet, inte minst för barn och unga. Höstens orkesterkonserter kommer att spelas på scener i Stockholms innerstad, på turné i regionen och landet. 

– Det är oerhört roligt att vi nu får en fastighetsägare som verkligen ser hur konst och kultur stärker och berikar en stadsmiljö. Vi tas emot med öppna armar och kommer att bli en viktig aktör för kulturlivet och publiken i området, inte minst med vår breda verksamhet för, och med, den unga målgruppen. Det känns extra betydelsefullt att sprida ut oss ännu mer i regionen då regionen är vår primära uppdragsgivare, säger Ingela Lindh, styrelseordförande Blåsarsymfonikerna. 

Fastighetsägaren Atrium Ljungberg renoverar rymliga och ändamålsenliga lokaler för hela verksamheten och Nacka är en expansiv kommun med en snabb tillväxt av bostäder och arbetsplatser. 

– Vi är väldigt glada över att en nyskapande och professionell orkester som Blåsarsymfonikerna väljer att flytta till våra lokaler i Sickla. Att göra rum för kultur har alltid varit viktigt för oss när vi utvecklar våra platser och bygger stad. Sickla är en snabbt växande stadsdel där vi nu bygger nya arbetsplatser och fler bostäder. Ett rikt kulturliv är något som uppskattas oavsett om man besöker, bor eller arbetar här, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.  

Bakgrund till flytten är att Statens Fastighetsverk, utan att göra nödvändiga upprustningar av lokalerna, begär en ny marknadshyra för Musikaliska, Sveriges äldsta konserthus. Här har Blåsarsymfonikerna varit hyresgäst sedan 2011 och samverkat med Stallet Världens Musik, Blinda Tigern, operatören Musikaliska kvarteret samt grupper, dirigenter och utövare från hela landet.  

– Vi hoppas förstås att Musikaliska kvarteret ges förutsättningar att vara ett publikt hus även efter att vi flyttat och vi vill mer än gärna komma tillbaka till konsertsalen, men för orkestern så kommer de nya lokalerna att vara ett rejält lyft. Det känns väldigt roligt att välkomnas av både Atrium Ljungberg och alla fantastiska verksamheter i Sickla, säger Elin Norquist, VD Blåsarsymfonikerna.   

Under hösten dyker Blåsarsymfonikerna upp på flera scener centralt i Stockholm. Sedan tidigare finns ett samarbete med Adolf Fredriks kyrka och Kungliga Musikhögskolan på Valhallavägen som nu kompletteras med Folkoperan på Hornsgatan, men även på andra platser i hela regionen och på turné ute i landet. 

– Vi sprider ut oss i hela Stockholm i höst. Vår trogna publik får uppleva fler spelplatser tillsammans med oss och en ny publik i regionen får chans att upptäcka orkestern. Dessutom kommer vi att genomföra en turné bl a till Sundsvall. Vi ser fram emot en fartfylld höst och en väldigt spännande framtid, avslutar Elin Norquist 

För information och intervjuer kontakta: Elenor Wolgers, kommunikationschef, Blåsarsymfonikerna, elenor.wolgers@blasarsymfonikerna.se 073-962 95 00. Marianne Perslow, kommunikationschef, Atrium Ljungberg, marianne.perslow@al.se, 070-341 54 21