Om oss

Blåsarsymfonikerna (tidigare Stockholms Läns Blåsarsymfoniker) startade redan 1906 och är numera en nyskapande, professionell orkester som är lika förtjust i klassisk musik och konstmusik som i jazz, tango, opera, rap och sköna människor som skapar nya uttryck med oss. Orkestern har gjort sig kända för bl a sin stora genrebredd, sina gränsöverskridande samarbeten, en ovanligt jämställd programpolitik samt sina satsningar på att värna återväxten av blåsmusiker samt blåsmusiken som konstart. Blåsarsymfonikerna verkar med stöd av Region Stockholm och har Musikaliska Kvarteret på Nybrokajen i Stockholm som hemmascen.

Blåsarsymfonikerna har utvecklats från en musikkår i SL:s regi – under namnet Stockholms Spårvägsmäns Musikkår – till en modern, professionell orkester som funnits i Stockholms musikliv sedan 1906. Orkestern verkar främst i Region Stockholm, men har etablerat sig som en av Nordens ledande blåsarensembler med växande internationellt renommé.

Orkestern består idag av 27 halvtidsanställda musiker samt två arrangörer på halvtid. Flera av våra musiker är tonsättare, dirigenter, lärare vid kulturskolor samt högre musikutbildningar, frilansmusiker etc. Blåsarsymfonikerna bedriver trots begränsad tid till sitt förfogande ett viktigt didaktiskt arbete med konserter för och med barn och unga.

På engelska heter orkestern The Swedish Wind Ensemble. Cathrine Winnes är sedan hösten 2015 Blåsarsymfonikernas konstnärlige ledare, och tillträdde som chefsdirigent under 2016.

Genom att klicka på knappen så godkänner du vår integritetspolicy.