foto: Nadja Sjöström

Emil Eliasson är vår nye konstnärlige ledare och chefsdirigent

Emil Eliasson är Blåsarsymfonikernas nye chefsdirigent och konstnärliga ledare. Han efterträder Cathrine Winnes som, efter sju framgångsrika år, avslutade sitt uppdrag våren 2023. Emil Eliasson tillträder sin nya tjänst i september och dirigerar orkestern i sin nya roll redan i mitten av oktober.

 

  • Jag är glad och hedrad över förtroendet att få ta över positionen som chefdirigent och konstnärlig ledare för Blåsarsymfonikerna. Det är en anrik orkester med skickliga och hängivna musiker och jag ser med förväntan fram emot att fördjupa min relation till ensemblen och vår publik under de kommande åren, säger Emil Eliasson.

Hösten 2023 dirigerade Emil Eliasson Blåsarsymfonikernas säsongsöppning Rivstart! i Linköping och i Stockholm. Han kommer även att dirigera Blåsarsymfonikerna i konserten Valborgsmässoeld söndag 28 april 2024 i Musikaliska Kvarteret, Nybrokajen 11.

  • Det känns otroligt roligt att vi har kunnat locka Emil till oss. Han kommer att kunna ta orkestern vidare i den konstnärliga utvecklingen och har precis den kombination av mod, nyfikenhet och hantverksskicklighet som krävs för uppdraget. Jag kan inte tänka mig en bättre person för att vara med att ta Blåsarsymfonikerna vidare och framåt, säger Elin Norquist, vd Blåsarsymfonikerna.

Emil Eliasson är flitigt engagerad som dirigent och har jobbat med en rad professionella symfoniorkestrar i hela Norden såsom Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester, Oslo-filharmonien, Oslo-operans orkester, Copenhagen Phil, Odenses, Åbos, Malmös, Gävles, Norrköpings och Norrlandsoperans symfoniorkestrar. Han har även arbetat med operaproduktioner på Kungliga Operan, Staatsoper Berlin, Opernhaus Zürich, Wermland Opera, Folkoperan och Vadstena-Akademien samt på jOPERA i Österrike. 2015 tilldelades han Crusell-stipendiet och 2019 även Sixten Gemzéus stora musikstipendium som är Sveriges största musikstipendium.