Musikaliska Kvarteret

Snart tystnar musiken

Musikaliska Kvarteret kan komma att stänga redan första maj 2023

Scendöden i Stockholm och andra städer leder till tysta stadsrum och färre publika möten och upplevelser. De fyra scenerna i Musikaliska Kvarteret riskerar att stängas redan innan sommaren. Här har Blåsarsymfonikerna sin hemmascen sedan 2011, Stallet Världens Musik har drivit sin scen för folkmusik sedan 2000 och musiker- och artistkollektivet Blinda Tigern har i år fått en egen scen för konstnärliga processer och livekonserter.

Blåsarsymfonikerna har ett hyresavtal med Statens fastighetsverk (SFV) för Musikaliska och har i drygt två år drivit en gemensam process med SFV för fastighetsutveckling och möjliggörande av kvarterets potential. SFV har nu avbrutit den processen och hyresförhandlingarna har därmed strandat. Detta innebär att Blåsarsymfonikerna och övriga scener och samarbetsparter inte längre kan driva kvarterets breda publika verksamhet vidare och fyra scener för livemusik riskerar att försvinna.

  • Vi har gjort vad vi trodde var möjligt. Nu måste en annan nivå kliva in om något ska hända och kvarteret inte ska tystna, säger Ingela Lindh, styrelseordförande.

Musikaliska byggdes 1877 som en musikhögskola för Musikaliska Akademien. Huset har huserat storheter som Birgit Nilsson och Hugo Alfvén och här delades de första Nobelprisen ut. Blåsarsymfonikerna har haft Musikaliska som sin hemmascen sedan 2011 och Musikaliska Kvarteret invigdes så sent som i mars 2022.

För mer information, kontakta Elin Norquist, vd Blåsarsymfonikerna, elin.norquist@blasarsymfonikerna.se 070-834 53 79