Pilotprojekt runtom i Stockholm

PILOTPROJEKT I ÖSTERÅKER

I våras drogs ett projekt i gång tillsammans med musikskolan i Österåker, då besöktes Åkerstorpsskolan och Skärgårdsstadsskolan vid tre tillfällen av musikskolans blåslärare och lät barn i lågstadiet att prova olika blåsinstrument. Både brasskvintett och blåskvintett ur Blåsarsymfonikerna hälsade också på i de båda skolorna och hade instrumentvisning och konsert för barn och föräldrar.

I slutet av projektet svarade 42 % av eleverna att de ville börja spela ett blåsinstrument och nu har 44 barn börjat spela på musikskolan. Österåker låter dessa barn spela gratis under ett helt år och lånar också ut instrument utan avgift. De 44 nya unga blåsmusikerna består av 4 flöjtister, 9 klarinettister, 16 saxofonister, 7 trumpetare och 8 trombonister.

Pilotprojektet/Postkodstiftelsen bidrar med projektstöd till instrumenten och kommer under läsåret följa upp projektet med fler besök av Blåsarsymfonikerna. Under våren 2024 kommer också pilotbarnen från Österåker att bjudas in till konsert med Blåsarsymfonikerna och då också vara med och spela.

 

PILOTPROJEKT PÅ VÄRMDÖ

I februari 2023 drog pilotens första projekt i gång med Värmdö kulturskola och 50 barn i årskurs 1 och 2 på Munkmoraskolan. Alla barn fick under tre veckor vardera (12 barn i varje grupp) prova trombon, klarinett, flöjt och trumpet. Blåsarsymfonikerna besökte Värmdö vid tre olika tillfällen och spelade med och för barnen och också med musikelever på Norra Lagnö och blåselever på Kulturskolan.

Två lärare från Värmdö kulturskola driver projektet, Ellen Van Lokhorst, träblås och Anders Nordkvist, bleckblås, har nu i höst två grupper vardera (med sex barn i varje) där de under hösten spelar varje måndag. Ellen har två klarinettgrupper och också en extragrupp med två flöjter och Anders har en trombon och en trumpetgrupp.

Under hösten kommer vi följa projektet på Värmdö och 15 november gör pilotelever sin första konsert tillsammans med elever från Värmdö kulturskola och brasskvintett ur Blåsarsymfonikerna.

 

FLER PILOTPROJEKT I REGION STOCKHOLM

Under hösten drar flera pilotprojekt i gång, i Tyresö med Tyresö kulturskola som tillsammans med Strandskolan gör ett fem tisdagar i november då brasskvintett och flera musiker gör besök och visar instrument och spelar minikonserter. I september sätter ett brasspilotprojekt igång i Nacka med Nacka Musikskola och Sågtorpsskolan. Torsdag 26/10 kommer brasskvintett ur Blåsarsymfonikerna och gör 5 minikonserter för alla årkurs 4 elever.

Och i februari blir även Sollentuna pilotkommun tillsammans med Sollentuna kulturskola.
Nynäshamn kulturskola kommer göra studiebesök på pilotprojektet på Värmdö så det kan bli ytterligare en kommun till som hakar på piloten.

Genom att klicka på knappen så godkänner du vår integritetspolicy.