Konsert

Tangomästare möter Norden

Ny tango som dryper av kärlek

Vi lovar 100 procent tango i världsklass när tangospecialisten, bandoneonisten och tonsättaren Per Arne Glorvigen tolkar passionerad tangomusik av den argentinske mästaren Astor Piazzolla.

Datum
lördag 22 oktober 2022 15:00
Scen

Stora Scen, Musikaliska Kvarteret

Biljettinformation

120-310 kr

Längd

2 timmar inkl. paus

Köp biljett

Följ oss på sociala medier

Ny tango som dryper av kärlek

Vi lovar 100 procent tango i världsklass när tangospecialisten, bandoneonisten och tonsättaren Per Arne Glorvigen tolkar passionerad tangomusik av den argentinske mästaren Astor Piazzolla och uruppför sin nykomponerade konsert för bandoneon och blåsorkester, beställd av Blåsarsymfonikerna och Göteborg Wind Orchestra. Svensk originaltango av pianisten Johan Ullén höjer pulsen i salongen i oktobermörkret. Dirigerar gör Blåsarsymfonikernas egen chefsdirigent Cathrine Winnes.

Once Meses de Amor

Konsertens huvudnummer är det nykomponerade verket Once Meses de Amor för bandoneon och blåsorkester, komponerad av Per Arne.

 Med avstamp i sydamerikansk och nordisk tangotradition, samt med folkmusikinslag, ger verket Once Meses de Amor tangon ytterligare en klangvärld och uttryck i samtida och modern riktning och touch. Soloinstrumentet bandoneon och blåsinstrument har även de likheter; både klangligt men också med luften som teknik- och klangbärare. Med piano och kontrabas som rytmiskt centrum och grund, adderad med en fullödig blåsorkester, kommer verket och tangon som genre få ett nytt, och kanske till och med, stilbildande nytillskott.

Den norske tangogiganten Per Arne Glorvigen är i dag en av de främsta banoneonisterna. Utöver hans legendariskas Piazzollainspelningar med Gidon Kremer på 90-talet, via samarbetspartners som Alban Berg-kvartetten och Komische Oper, har han blivit mycket hyllad för sina kompositioner. Glorvigens konstnärliga projekt för både tangon och bandoneonen vidare in i den avantgardistiska samtidsmusiken.

Foto: Jonas Haarr Friestad

För köpvillkor av lösbiljetter, se Musikaliska Kvarterets hemsida.

 

Ståplats Nybroviken

Efter Tangomästare möter Norden blir det dansuppvisning med dansare från Tango Barrio, en dansskola med professionella dansare i argentinsk tango! Läs mer här: Ståplats Nybroviken.

 

Obs! Det sker i Clara Schumann.

Medverkande

Per Arne Glorvigen

Bandoneon

Johan Ullén

Piano

Dirigent

Cathrine Winnes

Program

Astor Piazzolla/Pugliese – Zum

Arr: Sverre Indris Joner

Johan Ullén – Viejo Verde och Ephitaph ur Libertin.

Ny version för blåsare av Johan Ullén

Per Arne Glorvigen – Once Meses de Amor, beställningsverk urppförande

1 La Belleza en la Terraza

2. El Amanecer en Skåne

3. Vienna 1900

4. La Paz Dorada

5. FAE´n

PAUS

Astor Piazzolla – Adiós Nonino

Arr: Jonas Dominique

Julian Plaza – Danzarin

Arr: Sverre Indris Joner

Astor Piazzolla – Oblivion

Arr: Helge Sveen

Sonia Possetti – Bullanguera

Arr: Anders Högstedt

Astor Piazzolla – Fuga y Misterio

Arr: Sverre Indris Joner

Astor Piazzolla – Tristezas de Un doble A

Arr: Sverre Indris Joner/P A Glorvigen